Vad ska jag göra med en vattenskadad iPhone?

Din iPhone. Din trogne följeslagare, din kommunikationscentral, din minnesbank, din underhållning, och mycket mer. Så när ens iPhone plötsligt går sönder är det många delar av livet som kompliceras. Därför är det bra att ha kunskap om vad man ska och inte ska göra för att öka chanserna att den håller längre, och hur man går tillväga när olyckan är framme. I denna artikel tar vi upp vad du bör, och inte bör, göra med en vattenskadad iPhone.

vattenskadad iphone reparation

Är iPhone vattentät?

Flera av de nyare versionerna av iPhone bedöms som vattentäta enligt olika IEC-standardiseringar. Desto nyare iPhone, desto bättre klarar den vatten och desto enklare undviker du en vattenskadad iPhone.

iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529. Vilket betyder att den klarar ett maxdjup på sex meter i upp till 30 minuter. Medan äldre versioner av iPhone, bland annat iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 och iPhone 7 Plus bedöms som IP67 enligt IEC-standard 60529, vilket innebär att de klarar ett maxdjup på en meter i upp till 30 minuter.

Att ha i åtanke när du köper din iPhone är dock att dess av tålighet mot vatten inte är permanent, och skyddet kan minska vid normal användning. Dessutom täcks inte fuktskador av garantin, så trots dess IEC-standardiseringar bör du undvika att få din iPhone blöt. 

Vad kan jag göra för att undvika en vattenskadad iPhone?

Det kanske säger sig själv egentligen. Bästa sättet att inte få en fuktskadad iPhone är såklart att undvika att den blir blöt. Därför bör du bland annat undvika att:

  • Simma eller bada med iPhone
  • Utsätta din iPhone för vatten med högt tryck eller hög hastighet, som från en dusch eller som kan uppstå när du surfar eller utövar annan vattensport
  • Använda iPhone i bastu eller ångbastu
  • Använda iPhone utanför det rekommenderade temperaturintervallet eller i extremt fuktiga förhållanden
  • Undvik att exponera din iPhone för tvål, tvättmedel, syra och syrerik mat och vätskor, till exempel parfym, insektsmedel, lotion, solskyddsmedel, olja, limborttagningsmedel, hårfärgningsmedel och lösningsmedel.

Vad ska jag göra om min iPhone blir blöt?

Om olyckan är framme och din iPhone blir blöt finns det bra, och mindre bra, sätt att fixa det. 

Om du skulle spilla någon annan vätska än vatten på din iPhone ska du skölja av det påverkade området med vatten. Torka sedan av din iPhone med en mjuk, luddfri trasa, till exempel en glasögonduk. Se till att Lightning-kontakten är vänd nedåt så att eventuell vätska kan rinna ut. 

Låt din iPhone torka på en torr yta med lite luftström. Det kan hjälpa att placera din iPhone framför en fläkt som blåser kall luft direkt in i Lightning-kontakten. Du ska inte ladda din iPhone om den är blöt. Du bör vänta i minst 5 timmar innan du ansluter en laddningssladd eller annat Lightning-tillbehör.

Du ska heller inte torka din iPhone med en extern värmekälla och inte infoga främmande föremål, till exempel en bomullspinne eller pappershandduk, i Lightning-kontakten. Då riskerar du att göra ännu mer skada på telefonen.

reparera fuktskadad iphone

Det bästa sättet att fixa en vattenskadad iPhone

Du har säkert hört om flera andra huskurer mot fuktskador, som att exempelvis lägga sin iPhone i en påse med okokt ris, eller lägga in den i ugnen. Men det mest effektiva sättet är att lämna in din iPhone på reparation. Hos Speedy Phone Fix får du hjälp av ett proffs som lagar vattenskadan i din iPhone snabbt och enkelt. En reparation tar oftast runt 30 minuter och kostar under tusenlappen.